Auca de Miquel Costa i Llobera (1854-1922)
Gran poeta amb qui culmina l'alta Escola Mallorquina
Deu propostes per a treballar (en grup, si cal)
L'auca de Miquel Costa i Llobera
- Feu una llista d’alguns dels noms dels personatges reals o ficticis, que surten en l'auca i escriviu-ne una breu fitxa de presentació. Són: Rubió i Ors (8), Marian Aguiló (8), Ovidi (17), Horaci ( 17), Maria del Mar Bonet ( 40), Dante Alighieri (45), Prudenci (45).
- Documenteu-vos sobre alguna de les obres i poemes més significatius que s'hi cementen , com ara: De l’agre de la terra (27), Horacianes (36) i Visions de Palestina (42), «La cançó de Na Ruixa-mantells (39), «Cala gentil» (41), «Pi de Formentor» (13). De què tracten? A quin gènere pertanyen? De quan daten?
- En l'Auca de Miquel Costa i Llobera fem referència als següents noms de topònims, col·lectius, corrents literaris i fets històrics (us posem entre parèntesis el rodolí on apareixen): Pollença (2), la Renaixença (10), els Jocs Florals (11) mestre en Gai Saber (31) lema dels Jocs: «Patria, Fides, Amor» (31), classicisme (24), Escola Mallorquina (43) , l’Ateneu Barcelonés (34). En unes deu ratlles, com a molt, per a cada un d'aquests temes, demostreu que coneixeu de què van glossant-los breument.
- Definiu o bé esmenteu un sinònim per a cada un dels mots i frases fetes que hem extret de l'auca: s’emporta la viola dels Jocs (11), catecisme (24), engiponar (29), no tenir preu (35), tenir encís (35), treure’s el barret (40), tocar el dos (47).
- Feu una taula cronològica de la vida i obra de Miquel Costa i Llobera posant en paral·lel els fets històrics i culturals més importants del seu temps.
- Escolliu cinc poemes de Miquel Costa i Llobera i comenteu-los analitzant a fons la forma i el contingut.
- Redacteu un text (mínim una pàgina completa) que justifiqui la importància de Miquel Costa i Llobera.
- Il·lustreu, amb dibuixos originals o bé amb fotocòpies de fotografies adequades, els rodolins de l'auca, si no tots, els deu o quinze que us semblin més adients.
- Escolteu la magnífica versió musicada del «Pi de Formentor» i de «La cançó de Na Ruixa-mantells» que n’ha fet Maria del Mar Bonet.
- Feu un poema descriptiu d’un paisatge que conegueu bé imitant l’Escola Mallorquina.
Text: Joan Vilamala · Il·lustracions:
Jaume Gubianas · Edició: Govern de les Illes Balears (Direcció General de Política Lingüística), 2005