Cançoner de la Història de Catalunya amb cançons 2.0

CANÇONS QUE EXPLIQUEN LA NOSTRA HISTÒRIA

Totes les cultures del món tenen les seves cançons. Les cançons són el reflex de l’ànima de cada poble i expressen la manera que té cada comunitat de veure el món i de relacionar-s’hi.

La Història de Catalunya amb cançons 2.0 va ser creada amb unes intencions molt clares i el resultat no s’aparta gens del que volíem aconseguir: una manera lúdica d’explicar els episodis més significatius de la Història de Catalunya. Era una manera de despertar l’interès dels oients –i estàvem pensant molt clarament amb els joves– envers la nostra història. Per això calia que els textos fossin didàctics, entenedors i que incorporessin noms de persones i de llocs significatius, perquè els que sentissin més curiositat poguessin estirar fils i aprofundir en el que cadascú volgués. Però no n’hi havia prou. Calia que la presentació musical també fos atractiva i actual. Per això tot s’explica a ritme d’ska, pop, rumba, rock o folk. El resultat final, també en aquest camp ens ha deixat satisfets.

L’elecció de Joan Vilamala i Toni Xuclà , el primer com a lletrista i el segon com a músic, ha resultat un gran encert ja que tots dos hi van posar molt més que la seva absoluta professionalitat i es van implicar d’una manera personal en el projecte. El mateix que van fer els artistes que canten les cançons al disc Història de Catalunya amb cançons 2.0 (Picap, 2009): Èric Vinaixa, La Carrau, Clara Andrés, Névoa, Shuarma, Xazzar, Carles Belda, Pau Alabajos, Mirna Vilasís, Miquel Mariano, Marta Rius, Lluís Cartes, Sanpedro i Titot.

Al final, les cançons han anat fins i tot una mica més enllà. Expliquen els fets del passat, sí, però ens projecten com a poble, com a nació, cap al futur. El present és el resultat de la nostra història, però aquestes cançons també ens consciencien sobre el nostre futur, que només depèn de la nostra voluntat de ser. I moltes de les cançons del disc –i del cançoner– (començant per “ Som la Katalanatribu”) serveixen també per conscienciar-nos de qui som i on volem anar.

Joaquim Vilarnau

COBERTA

21. març 2014 by Joan Vilamala
Categories: Notícies | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *